Kik lakhatnak a Schönherzben?

Aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező VIK-es illetve ÉPK-s hallgatók.

Hányan laknak a Schönherzben?

A kollégiumban pontosan 1054 férőhely van.

Mi alapján lehet felvételt nyerni a Schönherzbe?

Tanulmányi illetve közösségi pontokkal. Az aktuális kiírt pályázatot a következő honlapon találhatod meg: https://vik.hk/kollegium/

Mennyi időre szól egy felvétel a Schönherzbe?

Kollégiumi férőhelyre minden félévben kell pályázni.

Mennyit kell fizetni a kollégiumért?

Egy hallgatónak egy hónapra 9320,- Ft, amit a Neptun rendszeren keresztül kell befizetni.

Hányan laknak egy szobában?

A Schönherzes szobák négy személyesek.

Mekkora egy szoba és milyen bútorokkal van felszerelve?

Egy kollégiumi szoba 24 m2-es, amibe a saját zuhanyzó és mellékhelyiség is beletartozik. A szobában négy fő számára íróasztal, beépített szekrény, polc, éjjeliszekrény található, fejenként egy hálózati végponttal. Ezeken felül minden szoba tartalmaz egy hűtőt és egy telefont, ami a kollégiumon belüli ingyenes kommunikációt biztosítja.

Lehet saját bútort bevinni a szobába?

Engedéllyel, igen.

Lehet dekorálni a szobákat?

Ha a szoba elhagyása után módosított állapotban lesz (pl. festés), abban az esetben kérvénnyel, egyébként szabadon.

Eldönthetem, hogy kivel szeretnék egy szobában lakni?

Elsőévesként, első félévben véletlenszerű a beosztás. Tavaszi félévben már bárki szabadon vándorolhat.

Milyen helyiségek találhatóak egy szinten belül?

Minden szinten található 16 lakószoba, tanulószoba, klubszoba, ahol a szinközösségek közösen szórakozhatnak, ha elfáradnak a tanulásban. Minden szinten található egy konyha, melyben egy tűzhely, nyolc főzőlap, étkezőasztalok és minden szoba számára egy, az edények tárolására szolgáló zárható szekrény biztosítja a kényelmes főzést. A páratlan lakószinteken mosó- és szárítógép található valamint a 6, 10, 16 szinteken csak mosógép, melyek mindegyike térítésmentesen használható.

Milyen közösségi helyek vannak a Schönherzben?

A kollégium maga alapvetően egy közösségi hely. A szinteken találhatók klubszobák ahol lehet filmet nézni, vagy éppen csak beülni beszélgetni a többiekkel. A földszinten és az első emeleten van egy-egy nagytermünk, ahol saját és külsös rendezvényeket szoktunk tartani.

Ki takarít a Schönherzben?

A folyosók, konyhák és tanulószobák takarítását az üzemeltetés intézi. A szobákat és fürdőszobákat a lakók saját maguknak takarítják, tisztaságukat félévente kétszer ellenőrzik, előre kiírt időpontokban. A klubszobát a szint lakói, illetve elsősorban a szoba használói takarítják.

Van biciklitárolója a Schönherznek?

Van, ingyenesen használhatja minden VIK-es diák. Bővebben informávióért keresd a DiákSportKört. Honlapjuk: https://dsk.sch.bme.hu/

Hol lehet dohányozni?

A kollégium lépcsőjén, illetve a kollégium környékén is találhatók erre a célra kijelölt helyek.

Ki mehet be a Schönherzbe?

A Schönherzbe bárki bejöhet. A teendő csupán annyi, hogy egy bentlakónak fogadnia kell vendégként a portán. Ehhez arcképes igazolványra lesz szüksége a vendégnek. VIK-es diákigazolvánnyal vendégfogadó nélkül is be lehet jutni, viszont szintén a portán kell kártyát kérni.

Szabad barátokat bevinni, aludhatnak bent?

Természetesen igen. Egy kollégista nappali vendégként egyszerre maximum öt személyt fogadhat, éjszakára viszont mindössze egy vendéget, maximálisan három éjszakára hetente. Az éjszakai vendégfogadásnak 800,- Ft-os díja van egy éjszakára, amennyiben hajnali 1-ig megtörténik a vendégfogadás, egyébként 1600,- Ft. Az összeget a vendégfogadónak írják ki, és a Neptun rendszeren belül lehet befizetni.

Hogy ellenőrzik, hogy ki megy be az épületbe?

A kollégiumban 24 órás portaszolgálat működik, akik figyelik, hogy ki megy be és ki hagyja el a kollégiumot. Az alsó szint és a liftek biztonsági kamerákkal vannak felszerelve.

Hol található pontosan a Schönherz?

Irinyi József út 42. szám alatt. Az Allee bevásárlóközponttól és az egyetemtől egy megállóra.

Milyen messze van a Schönherztől BME?

Pontosan egy megállóra van villamossal, gyalog öt percre.

Hogy lehet megközelíteni a Schönherzet?

Legkönnyebben a 4-es villamos és a 33-as busz Budafoki út szerémi sor megállójából.

Milyen boltok vannak a közelben?

Egy megállóra van az Allee bevásárlóközpont, ahol egy Interspar várja a vásárlókat, illetve kisebb boltok (pl. Anna-Krisz, Spar) találhatók a környező utcákban.

Van a schönherzeseknek internet hozzáférésük?

A kollégium minden lakójának gigabites internet hozzáférése van.

Van Wi-Fi a Schönherzben?

A Wi-Fi hálózat jelenleg kiépítés alatt áll, a kollégiumban nincs teljes lefedettség, csak a tanulókban és a klubszobákban.


Ha valamilyen kérdésedre nem találsz itt választ vagy bővítenéd a listát, akkor nyugodtan keresd a kollégiumi bizottságot a kb@sch.bme.hu címen